محمد رضا کمالی، رییس پردیس بالادستی پژوهشگاه صنعت نفت با اشاره به اجرای طرح مروارید خلیج فارس گفت: شناسایی سنگ منشا مولد نفت و تعیین زمان زایش هیدروکربن و تعیین مسیرهای مهاجرت و زمان انباشته شدن نفت و گاز در نفت گیرها و تعیین کمی و حجم از مهم ترین اهداف طرح مروارید خلیج فارس محسوب می شود.

وی ادامه داد: شناسایی پتانسیل های اکتشاف نشده اعم از نفت و گاز در پهنه خلیج فارس و دریای عمان به وسعت ۱۸۳ هزار کیلومتر مربع از اهداف طرح مروارید خلیج فارس است که توسط پژوهشگاه صنعت نفت در حال انجام می باشد.

رییس پردیس بالادستی پژوهشگاه با تاکید بر این که با استفاده از مدل سازی پیشرفته، مخازن شناسایی شده، رتبه بندی و درصد ریسک حفاری در آن ها مشخص می شود، افزود: در این طرح موفق به جمع آوری بانک اطلاعاتی کامل، شامل اطلاعات زمین شناسی، پترو ژئوشیمی و مهندسی نفت برای کلیه میادین نفتی و ۹۷۰ حلقه چاه حفاری شده ایم.

وی با تاکید بر این که در قبل چنین بانک اطلاعاتی به صورت یکپارچه و منسجم وجود نداشته است، گفت: این هماهنگی می تواند در برنامه های آتی خوب بوده و به تصمیم گیری ها سرعت بخشد.

کمالی با بیان این که حین انجام کار به دستاوردهایی دست یافتیم که کمک شایانی برای ادامه برنامه ها و فعالیت های کارفرما بود، تصریح کرد: نه تنها این راهکارها برای رفع چالش ها سودمند است بلکه موجب ایجاد ارزش افزوده نیز می شود.

رییس پردیس بالادستی پژوهشگاه با اشاره به مورد دیگری از پیشرفت های این طرح در حین کار افزود: در یکی از میادین مطالعات نشان داد نفت ذخیره شده در مخزن سنگین است که این امر کاملا منطبق با حفاری های اکتشافی و توصیفی بود.

وی با بیان این که مطالعات لرزه نگاری بر خی از میادین که در مجاورت میدان های بزرگ پارس جنوبی هستند حاکی از نبود گاز در این میادین است، تصریح کرد: مطالعات اخیر در طرح مروارید نشان داد که این میادین در افق های پایین تر دارای ذخایر قابل توجه گاز شیرین هستند.

کمالی افزود: برای نمونه در یکی از میادین شمال غرب خلیج فارس گمان می رفت که یکی از مخازن شناسایی شده از طریق یک لایه نفوذ ناپذیر ارتباطش با مخزن پایینی قطع شده است در حالی که مطالعات انجام شده با استفاده از تکنیک های روز مانند بایومارکرها نشان داد یک ارتباط قایم بین مخزن نفتی در بخش پایین با مخزن بالایی گازی وجود دارد که در صورت تولید از کلاهک گازی مخزن نفتی تحت تأثیر منفی قرار می گیرد و از این رو تولید از مخزن گازی اقتصادی و صیانتی تشخیص داده نشد.

 

 

تاریخ درج خبر:۹۴/۱۰/۲۳

0 پاسخ

دیدگاه خود را ثبت کنید

تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید؟
در گفتگو ها شرکت کنید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

3 + 6 =